nog steeds geen sneeuw in afrika?

 

geldof

Gisteren heeft Bob Geldof een nieuwe BandAid aangekondigd, nu een actie tegen ebola. Tal van artiesten hebben inmiddels hun medewerking toegezegd. Om te beginnen zal er een nieuwe, vierde, versie van het onvergetelijke ‘Do They Know It’s Christmas Time’ op de plaat worden gezet.

Weinig songs uit de hedendaagse popmuziek droegen zoveel bij aan de verbeelding van Afrika als een verloren continent. Drie zinnen:

Where the only water flowing is the bitter sting of tears

And the Christmas bells that ring there are the clanging chimes of doom (…)

And there won’t be snow in Africa this Christmas time

Over een week kennen we de nieuwe tekst. Sir Bob, help na de honger de misverstanden die de vorige tekst opriep de wereld uit!





Een voetmassage verwijderd van Nelson Mandela

mandela-young

Over Nelson Mandela zijn inmiddels zeker honderdvijftig boeken verschenen. Het is een fenomenaal gegeven en inmiddels onderwerp van een onderzoek dat de Oxfordse wetenschapper Elleke Boehmer al enige tijd verricht. Voor het samenstellen van deze bundel en het verzorgen van een inleiding heb ik zelf in het afgelopen jaar de geautoriseerde biografie van Anthony Sampson nog eens doorgelezen alsmede het veel versere, in 2006 verschenen A Critical Life van de Zuid-Afrikaanse politicoloog Tom Lodge. Het zijn twee meesterwerken niet in het minst omdat de heren vertellers par excellence zijn. Toch heb ik mijn aantekeningen over beide boeken er niet bij gepakt toen ik me dan eindelijk aan het schrijven van dit verhaal zette. Waarom zou ik de ragfijne analyses over Mandela de verzoener, de troublemaker– de letterlijke betekenis van zijn tweede naam, Rohlihlahla –  en de charmeur opwarmen en deel maken van een als nieuw gepresenteerde beschouwing? Ik hoef mij niet schuldig te maken aan zo’n vorm van intellectueel plagiaat. Ik ken Mandela zelf namelijk erg goed.

Continue reading