30 jaar geleden | Dat andere motief. De opheffing van de Anti Apartheids Beweging Nederland.

 

Poster opheffing AABN

Vandaag, 30 jaar geleden, op 15 oktober 1994 werd de Anti Apartheids Beweging Nederland opgeheven. De AABN, zaliger nagedachtenis! In een afgeladen Paradiso vierden de aanhangers van de AABN het slotakkoord. Met elkaar strijden, debatteren, huilen, overtuigen, lachen, zingen, vrijen.

Aan het indrukwekkend fotoboek Lauriergracht 116 (het adres waar de beweging resideerde), samengesteld door Fulco van Aurich en vormgegeven door Victor Levie, mocht ik 30 jaar terug in een column terugkijken op de beweegredenen die ons tot deelname aan het activisme hadden verleid.

Continue reading


Recensie | Wat ik van je weet, Eric Chacour

Fragment cover Wat ik van je weet., Eric Chacour

Wat ik van je weet, het zojuist in Nederlandse vertaling verschenen romandebuut van de Egyptisch/Canadese schrijver Eric Chacour, is fe-no-me-naal. Het verhaal is een geheel van zorgvuldig geboetseerde zinnen die hoe vaak ze ook diepere gronden verraden met de grootste souplesse aan het papier lijken te zijn toevertrouwd. Het boek springt heen en weer in tijd en locatie zonder dat de lezer ook maar een moment de weg kwijtraakt. Het is diepzinnig zonder hoogdravend te worden. Een ingenieuze intrige is even onverwacht als invoelbaar. Het speelt zich af tegen de achtergrond van belangrijke historische gebeurtenissen zonder in geschiedenislesjes te vervallen. De vertelling is, ten slotte, filmisch maar nergens beneemt het je de ruimte om zelf in te kleuren.

Continue reading


Preview | De Afro-Europeaan

Uit de serie

Vanaf woensdag 16 oktober 2024 gaat de Nigeriaans/Britse programmamaker Ikenna Azuike in een nieuwe serie op NPO2 op zoek naar Afrikaanse diaspora gemeenschappen in het Verenigd Koninkrijk (Nigerianen), Portugal (Kaapverdianen), Finland (Somaliƫrs), Cyprus (Soedanezen) en Belgie (Congolezen). Maar Azuike (45) gaat vooral ook op zoek naar zichzelf.

Continue reading